Technoventure

Uitvinding in Bedrijf

Investeerders gezocht? Hoe vind je investeerders?

Hoe kun je investeerders vinden? Als je op zoek bent naar bedrijfsfinanciering voor je startup zou je een advertentie kunnen zetten: "investeerders gezocht", maar de kans is niet heel groot dat dit wat oplevert. Het helpt om te denken als een investeerder als je investeerders zoekt. Dit komt omdat een goed idee slechts het begin is van het proces wat moet leiden tot succes. Er zijn nogal wat mensen met een uitvinding of een goed idee die denken dat ze een investeerder of een bedrijf moeten vinden die het idee voor zo veel mogelijk geld van hen koopt. Zo werkt het dus niet. Een idee kun je niet verkopen want het is nog niets waard. Helaas. Een product heeft wel waarde maar voordat het idee een product is geworden moet er in de meeste gevallen nog heel wat gebeuren. Vrijwel altijd moet er nog het nodige onderzoek en ontwikkelingswerk worden gedaan voordat het idee een product is geworden dat aan een klant verkocht kan worden. En dat kost het nodige geld. En in de regel kost dat meer geld dan je zo vooraf inschat. Nogal wat mensen zijn echter zo overtuigd van hun idee dat ze vergeten dat het verder ontwikkeld moet worden en verpakt in een businessconcept (een business model). Dit concept moet zo aantrekkelijk zijn voor investeerders dat een van hen het aandurft om kapitaal te steken in jouw business idee. Immers, investeren betekent risico lopen maar het risico moet overzichtelijk zijn en het liefst niet te veel!

Kijk daarom naar je idee als een potentiële investeerder en werk vanuit het idee toe naar dat aantrekkelijke businessmodel als je verder wilt komen. De truc is daarbij om het project te analyseren en te ontwikkelen vanuit het oogpunt van de investeerder. Het hele proces richting de marktintroductie - en dus het verdienen van geld - moet gefocusseerd zijn op het binnenhalen van het benodigde kapitaal om het project te kunnen starten en voltooien. Dit kun je doen door achtereenvolgens een aantal min of meer vaststaande stappen te doorlopen. Maar eerst even iets over het opzetten van een startup rondom jouw uitvinding of business idee.

Investeerders vinden door te denken als een investeerder

Waarom zou je een startup beginnen als je een uitvinding of een goed idee hebt? Een project in de vorm van een startup (meestal BV) geeft overzicht. Een BV heeft iemand die je kunt aanspreken (een directeur of CEO), een adres en een bankrekeningnummer. De leden van het team zijn dan geen loslopende particulieren meer, maar zijn meestal formeel met elkaar verbonden als aandeelhouder van de BV. Hiermee hebben ze een belang en een verplichting en zullen ze zich niet zo maar meer kunnen terugtrekken uit het project of het geïnvesteerde geld spenderen aan een mooie auto. En ook niet onbelangrijk: als de BV het goed heeft gedaan en veel meer waard is geworden kan het in z'n geheel door de investeerder worden doorverkocht. Dan hoeven er geen afzonderlijke deals met alle betrokken personen worden gesloten. In de praktijk zal dit laatste ook niet gebeuren want dat zou niet werkbaar zijn voor de investeerders en zullen ze er nooit aan beginnen. Op een volgende pagina gaan we bespreken wat een investeerder voor eisen stelt om ervoor te zorgen dat het risico zoveel mogelijk wordt beperkt.