MIT-subsidie aanvragen ook in 2023 weer mogelijk

MIT subsidie voor het innovatieve MKB

Subsidienieuws
MIT subsidie 2023

Speciaal voor MKB-bedrijven die goede ideeën hebben en innovatieve produkten willen ontwikkelen kan het aanvragen van subsidie een mooie steun in de rug zijn om het idee daadwerkelijk te kunnen realiseren en in de markt te zetten als product.

De MKB Innovatiestimulering Regio en Topsectoren subsidie (afgekort MIT) is een subsidieregeling die binnenkort weer open gaat en waaronder verschillende subsidies vallen. De MIT wordt sinds een aantal jaren uitgevoerd en gefinancierd in samenwerking met de provincies. Dit heeft tot gevolg dat de regeling verschillende loketten heeft voor de verschillende subsidies van de MIT-regeling en ook verschillende opening- en sluitingsdatums. Daarbij gaat het om de volgende subsidiesoorten (deze worden instrumenten genoemd):

  • MIT-Haalbaarheidsstudies voor MKB-ondernemers. Opening: 4 april 2023, sluiting: 12 september 2023, Loket: regionaal.
  • MIT-Kennisvouchers voor MKB-ondernemers. Opening: 4 april 2023, sluiting: 31 oktober 2023, Loket: alleen nationaal.
  • MIT R&D Samenwerkingsprojecten voor minimaal 2 MKB-ondernemers. Opening: 6 juni 2023, sluiting: 12 september 2023, Loket: regionaal, bovenregionaal: alleen landelijk
  • MIT R&D Samenwerkingsprojecten Artifical Intelligence voor minimaal 2 MKB-ondernemers. Opening: 14 maart 2023, sluiting: 5 mei 2023, Loket: alleen nationaal
  • Subsidie voor ondersteuning van netwerkactiviteiten (alleen voor TKI's). Opening: 4 april 2023, sluiting: 29 juni 2023, Loket: alleen nationaal
  • Subsidie voor ondersteuning door innovatiemakelaars (alleen voor TKI's). Opening: 4 april 2023, sluiting: 29 juni 2023, Loket: alleen nationaal

Met name de eerste vier instrumenten zijn interessant voor MKB-ondernemers. Hieronder wordt daarom verder ingegaan op de bijzonderheden ervan.

MIT Haalbaarheidsstudies

In een haalbaarheidsstudie wordt uitgezocht of een idee voor een innovatief product of een nieuwe service ook werkelijk haalbaar is door de economische en technische risico's van de ontwikkeling in kaart te brengen. Er kan bijvoorbeeld literatuuronderzoek plaatsvinden of er wordt gekeken of er al patenten bestaan over de vinding. Is de beoogde technische oplossing wel beschikbaar voor een redelijke prijs? Hoe groot is de markt en hoe kan die markt worden bereikt? En wie zijn de concurrenten? Na afloop van het project kan er een go / nogo beslissing worden genomen om de ontwikkeling van het product ook daadwerkelijk ter hand te nemen. Ook is het mogelijk om wat praktische experimenten als voorwerk te doen in de vorm van een technische pilot. Het is niet de bedoeling dat er uitgebreid onderzoek wordt gedaan in de haalbaarheidsstudie. Of dat er daadwerkelijk wordt begonnen met de ontwikkeling van de innovatie. Het totale budget van de subsidiabele kosten van de haalbaarheidsstudie mag niet meer dan 50.000 Euro bedragen en met een subsidiepercentage van 40% van de subsidiabele kosten krijgt de MKB-ondernemer dan 20.000 Euro subsidie als ondersteuning van zijn haalbaarheidsstudie. Als subsidiabele kosten gelden de loonkosten van eigen personeel, kosten van verbruikte materialen en hulpmiddelen, kosten van aangeschafte machines en apparatuur en ook de kosten van ingehuurde externe partijen. Verdere informatie over haalbaarheidsonderzoeken in het algemeen en waar je op moet letten bij het opstellen van een aanvraag voor een subsidie voor een haalbaarheidsonderzoek kun je hier aantreffen.

Aanvragen voor een MIT-haalbaarheidssubsidie kunnen ook worden ingediend in 2023. Het loket gaat open op 04 april om 9:00 uur en sluit op 12 september om 17:00 uur. Er kan alleen regionaal worden ingediend. In veel gevallen zijn dit de provincies en in de drie Noodelijke provincies doet dit de SNN. Behandeling van de aanvragen zal plaatsvinden op volgorde van binnenkomst. Daarbij wordt per dag "het net met ingediende aanvragen opgehaald" en vindt de toekenning plaats mits de aanvrager aan alle voorwaarden voldoet. NB! Om aanspraak te kunnen maken op de subsidie is het zaak om al de eerste dag de aanvraag te hebben ingediend omdat de MIT-haalbaarheidssubsidie bijzonder populair is. Dus het wel zaak om even goed op te letten. Vaak is al op de eerste dag de subsidie flink "overschreven". Hier wordt mee bedoeld dat er veel meer subsidie is aangevraagd dan er beschikbaar is. Onder de indieners van de eerste dag wordt er dan geloot welke aanvragen wel en niet in aanmerking komt voor subsidie. En net zo belangrijk: naast je projectplan moet je een kleine tiental documenten inleveren, zoals een uittreksel van de KvK, om te laten zien dat je aan alle voorwaarden voldoet. Mocht het zo zijn dat je een bijbehorend document niet goed hebt ingevuld (bv handtekening vergeten) dan krijg je vaak nog wel tijd om dit te verbeteren maar dan zit je niet meer bij de groep van de eerste dag en is ook al het werk voor niets geweest.

MIT-kennisvouchers

MKB-ondernemers kunnen kennisvouchers aanvragen waarmee ze bij een Nederlandse kennisinstelling (Universiteit, Hogeschool of Kennisinstituut) een kennisvraag kunnen laten beantwoorden. De waarde van de voucher is 7.500 Euro en daarvan is 3.750 Euro subsidie. De rest van het bedrag moet dus worden betaald door de MKB-ondernemer zelf. De aanvraag opstellen is niet al te ingewikkeld of omslachtig. Er moet een titel en een korte beschrijving van het project worden opgegeven en daarnaast nog de naam van de kennisinstelling waar het onderzoek zal worden uitgevoerd. Na toekenning van de voucher krijgt de ondernmer vier maanden de tijd om de benodigde offerte van de desbetreffende kennisinstelling in te leveren bij RVO. Als dat niet is gebeurd vervalt ook het recht op de kennisvoucher, uitstel aanvragen is niet mogelijk. Na afloop van het project kan de kennisinstelling de voucher verzilveren bij RVO. het is zaak om al voor de opening van het MIT-programma hier over na te denken. Want ook hier zal gelden: wees er op tijd bij want meestal zijn ook de vouchers al na de eerste dag "uitverkocht". De regeling opent ook op 4 april en sluit op 31 oktober om 17.00 uur. Echter, waarschijnlijk zullen er dan geen vouchers meer beschikbaar zijn.

MIT-R&D-Samenwerkingsprojecten: opening 6 juni om 9:00 uur en de deadline is op 12 september 2023 om 17:00 uur

De aanvraag moet lokaal worden ingediend tenzij het gaat om een zogenaamd regio-overschrijdend project. Een project is regio-overschrijdend, als de opgetelde projectkosten van de penvoerder en de deelnemers die in dezelfde regio als de penvoerder zijn gevestigd, maximaal 50% bedragen van de totale kosten. De subsidies voor MIT-R&D-Samenwerkingsprojecten worden niet toegekend op basis van "wie het eerst komt wie het eerst maalt", maar in dit geval worden een tenderprocedure toegepast. In een tenderprocedure wordt er niet alleen gekeken of de indiener aan bepaalde voorwaarden voldoet maar krijgen alleen de beste aanvragen met de hoogste score subsidie. Deze score wordt door een externe commissie vastgesteld. Lees hier meer over de tenderprocedure.

Om voor subsidie in aanmerking te komen moeten in een R&D samenwerkingsproject minimaal twee MKB-ondernemers voor gezamenlijke rekening en risico werken aan een nieuw product, productieproces of dienst. Het is ook mogelijk dat een kennisinstelling deelneemt aan het samenwerkingsverband. Daarbij geldt wel dat de kosten van de kennisinstelling niet subsidiabel zijn. Lees hier meer over de betekenis van de term subsidiabele kosten. De aanvraag moet worden ingediend door een MKB-ondernemer die namens het samenwerkingsverband als penvoerder optreedt.

Voor een R&D samenwerkingsproject geldt dat de subsidie 35% bedraagt van de subsidiabele kosten waarbij de hoogte van de subsidie per project minimaal 50.000 Euro bedraagt en maximaal 200.000 Euro. Het maximum dat een deelnemer aan subsidie kan ontvangen is 100.000 Euro. Wel wordt er gekeken naar de verdeling van de kosten en inbreng van de verschillende deelnemers: het mag niet zo zijn dat een deelnemer meer dan 70% van de subsidiabele kosten opvoert. De looptijd van een R&D-samenwerkingsproject bedraagt ten hoogste twee jaar.

Voor verdere informatie kijk vooral ook op de site van Rijksdienst voor ondernemend Nederland. Dit is de overheidsinstantie die een deel van de Nederlandse subsidieprogramma's voor ondernemers uitvoert.

MIT-R&D-Samenwerkingsprojecten Artificial Intelligence: opening 14 maart om 9:00 uur en de deadline is op 5 mei 2023 om 17:00 uur

De MIT R&D Samenwerking AI is eigenlijk dezelfde subsidie als de MIT R&D Samenwerking, maar dan specifiek bedoeld voor projecten waarbij de ontwikkeling en toepassing van AI-technologie centraal staat. Als mkb'er kun je met jouw AI-project, samen met andere mkb'ers, een nieuw product, dienst of proces ontwikkelen dat dicht bij de markt staat. Je kunt tot 35% van de kosten vergoed krijgen, zoals personeelskosten, apparatuur en materialen. Let wel op: het gaat om een landelijke aanvraagprocedure en er is in totaal 2.900.000 Euro subsidie beschikbaar. Let ook even op de opening en sluiting van De MIT R&D loketten. Dit maakt het mogelijk om een afgewezen aanvraag voor de MIT R&D AI daarna om te werken tot een aanvraag die regionaal wordt ingediend in het algemene MIT-R&D programma. Het kan zo maar zijn dat het daar dan wel lukt.

Nog iets over de achtergrond van de MIT-subsidie. Om het innoverend vermogen van het Nederlandse MKB te bevorderen heeft de overheid diverse subsidieprogramma's in het leven geroepen. Hiervan is de zogenaamde Innovatiestimulering Regio en Topsectoren subsidie (afgekort MIT) een al jarenlang lopend programma, dat tevens is bedoeld om de innovatieve activiteiten die plaats vinden in het MKB beter te laten aansluiten bij die in de topsectoren.

Met de term topsectoren worden bedoeld de technologiegebieden waarin het Nederlandse bedrijfsleven en het onderzoek binnen de Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstituten van wereldklasse zijn. Om dit niveau, dat immers van groot belang is voor de internationale concurrentiepositie van Nederland, te behouden en zo mogelijk te verbeteren, heeft de overheid deze negen topsectoren aangewezen. De Topsectoren worden zo gericht mogelijk ondersteund met subsidies en andere activiteiten zoals netwerkbijeenkomsten.

Binnen elke sector is er een zogenaamd Topconsortium voor Kennis en Innovatie opgezet (TKI) dat de publiek-private samenwerking tussen bedrijfsleven (privaat), wetenschap en overheid (publiek) moet organiseren om op deze wijze de innovatie in de topsector zoveel mogelijk te stimuleren. Dit vindt vaak plaats door subsidies voor projecten waarin het bedrijfsleven en de wetenschap gezamenlijk werken aan de ontwikkeling van innovatieve technologie. Dit moet leiden tot nieuwe producten waarmee het bedrijfsleven de markt kan veroveren. De gedachte hierachter is dat met name in Nederland bij de universiteiten en onderzoeksinstituten veel goede research plaatsvindt, maar dat de vindingen in onvoldoende mate worden vertaald in innovatieve producten die ook daadwerkelijk de markt bereiken. Hierbij wordt nadrukkelijk ook aan het MKB gedacht als motor achter de innovatie.

Het is belangrijk dat je MIT-aanvraag, qua onderwerp, aansluit bij landelijke en/of regionale speerpunten. Het MIT-programma is onderdeel van het vernieuwde innovatiebeleid van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Het landelijke beleid richt zich op het Missiegedreven Topsectoren- en Innovatiebeleid, dat wordt gecombineerd met de aanpak van sleuteltechnologieën. Op regionaal niveau hebben veel provincies hun economisch beleid opnieuw geëvalueerd en nieuwe Regionale Innovatie Strategieën voor Slimme Specialisatie (RIS3) opgesteld. Ook in deze regionale strategieën staan missies en sleuteltechnologieën centraal. Op de website van de loketten waar de aanvragen moeten ingediend staat hierover altijd informatie.