Belastingdienst starters

Welke belastingen moet je betalen als je net bent gestart?

Siert Bruins
belastingdienst starters

Ook starters krijgen natuurlijk te maken met de belastingdienst. Maar wat voor soorten belastingen moet je gaan betalen als je een eigen bedrijf wil starten met een uitvinding of een goed idee? Vaak gaat het hele tijd duren voordat je dan winst gaat maken. Toch moet je bij elke startup je bedrijf aanmelden bij de belastingdienst. Dat gaat als volgt. Het officieel aanmelden van je onderneming bij de overheid is verplicht en dat gaat via de Kamer van Koophandel. Bij het oprichten van een eenmanszaak kun je via de site van de KvK een formulier invullen en vervolgens een afspraak maken met de KvK. Daar worden dan ter plaatse de laatste handelingen uitgevoerd en ben je officieel ondernemer. Je krijgt dan ook meteen je BTW-nummer mee. Deze wordt vervolgens nogmaals bevestigd door de belastingdienst.

Als je bedrijf een rechtspersoon wordt (zoals een BV) zul je eerst naar de notaris moeten. Deze heb je nodig om de statuten en eventuele andere documenten op te stellen. De notaris schrijft ook de BV in bij de KvK.

Belastingdienst en starters: Inkomstenbelasting

Als eigenaar van een eenmanszaak betaal je over de behaalde winst inkomstenbelasting. Als je (nog) geen winst maakt moet je in ieder geval wel elk jaar aangifte doen. De inkomstenbelasting voor een ondernemer met een eenmanszaak is vergelijkbaar met de belasting die werknemers in loondienst betalen. Daarbij wordt het inkomen verdeeld in drie boxen: box 1 is het inkomen uit werk en wonen, box 2 de inkomsten uit aandelen en box 3 de inkomsten uit spaargeld. Gelukkig is het niet zo dat niet al het geld wat er binnenkomt (de omzet) ook wordt belast. Eerst mag je de kosten die je gemaakt hebt om dat geld binnen te hengelen er vanaf trekken. Dan blijft over de winst. En deze wordt ook niet volledig belast. Voor ondernemers gelden speciale aftrekposten en die mag je van de winst afhalen. Deze fiscale voordelen gelden ook voor starters. Wat er overblijft, is het belastbare inkomen en hierover wordt de inkomstenbelasting berekend. En meestal wordt ook dit bedrag nog niet volledig betaald, want voor iedereen zijn er heffingskortingen. Deze worden op het eind nog van het te betalen bedrag afgehaald.

Als eigenaar van een BV is het eigenlijk veel eenvoudiger. De inkomstenbelasting voor een BV wordt vennootschapsbelasting (VPB) genoemd en dat is een vast percentage van de winst. Meer informatie over belasting betalen met een BV.

Belastingdienst en starters: Omzetbelasting

Of je nu een eenmanszaak of een BV hebt opgericht, naast de inkomstenbelasting krijg je ook altijd te maken met de omzetbelasting, ook wel belasting toegevoegde waarde (BTW) genoemd. Als ondernemer ben je verplicht BTW in rekening te brengen bij je klanten als je iets verkoopt. Maar als je nog niets verkoopt en geen winst maakt heb je daar nog niet mee te maken. Als dat wel het geval is kun je de BTW verrekenen met de BTW die je zelf hebt betaald voor de diensten en producten die je zelf hebt ingekocht. Wel moet je (meestal) ieder kwartaal aangifte doen van de BTW. Dan kan via de site van de belastingdienst. Inloggevens en wachtwoorden krijg je per brief thuisgestuurd.

Belastingdienst, starters en de VAR-verklaring

Naast de genoemde belastingen krijgen veel starters te maken met de belastingdienst voor het aanvragen van een zogenaamde VAR-verklaring. Meer informatie hierover kun je vinden op de pagina wat is een VAR-verklaring.