5 snelle rekenmethodes om de waarde van een bedrijf te bepalen

Welke 5 efficiënte rekenmethodes worden vaak gebruikt om snel de waarde van een bedrijf te bepalen?

snelle waarderingsmethodes voor een bedrijf

Als je een bedrijf wilt kopen, verkopen of er in investeren is het essentieel om de waarde van het bedrijf te kunnen bepalen. Er zijn nogal een aantal verschillende methoden om de waarde van een bedrijf te berekenen, waarvan sommige sneller en eenvoudiger zijn dan andere. In een aantal pagina's elders op deze site gaan we in op de meer complexe waarderingsmethodes maar op deze pagina zullen we ons eerst richten op vijf snelle waarderingsmethoden die gebaseerd zijn op respectievelijk de volgende financiële variabelen uit de jaarrekening: jaaromzet, intrinsieke waarde, nettowinst, EBITDA en EBIT.

Het is mogelijk om op een efficiënte manier snel een waarde van een bedrijf vast te stellen door gebruik te maken van formules die regelmatig worden toegepast in de praktijk. Het gebruik van deze formules is met name nuttig voor kleine en middelgrote ondernemingen die snel inzicht willen hebben in hun waarde. Door deze snelle waardebepaling kunnen bedrijven sneller schakelen bij bijvoorbeeld overnames of verkoop van het bedrijf. De veelgebruikte formules zijn:

  • Waarde = 0,5 - 5 keer de jaaromzet;
  • Waarde = 1 keer de intrinsieke waarde;
  • Waarde = 4 - 6 keer de nettowinst;
  • Waarde = 3 keer EBITDA (winst vóór rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie);
  • Waarde = 4 keer EBIT (winst vóór rente en belastingen);

Hoewel deze lijst kan worden aangevuld met andere waarden en variabelen, is er vaak binnen een branche consensus ontstaan over welke vuistregel van toepassing is. Het is belangrijk om te benadrukken dat deze vuistregels geen algemeen geldige 'waarheid' vertegenwoordigen, maar eerder een richtlijn zijn die gebaseerd zijn op ervaringen uit het verleden. En de waarde hangt ook af van de branche. Zo zal een advocatenkantoor bijvoorbeeld meer waard zijn dan een garage met dezelfde omzet. Het is dus van belang om de specifieke omstandigheden van het bedrijf en de branche waarin het opereert mee te nemen in de waarderingsmethoden.

De jaaromzet methode is een snelle manier om de waarde van een bedrijf te schatten op basis van de jaarlijkse omzet. Het idee is natuurlijk dat een bedrijf dat meer omzet genereert, in het algemeen waardevoller is dan een bedrijf dat minder omzet genereert. De jaaromzet wordt vermenigvuldigd met een bepaalde factor en dit is dan de waarde van het bedrijf. Deze factor kan variëren van 0,5 tot 5 maar vaak wordt de factor 3 gebruikt. Deze methode is echter beperkt omdat het geen rekening houdt met andere belangrijke factoren zoals kosten, de stand van de markt, marges en de potentie om nog te groeien.

De intrinsieke waarde methode houdt rekening met de activa en passiva van een bedrijf om de waarde te berekenen. Het idee is dat de waarde van een bedrijf gelijk is aan de som van de waarde van al zijn activa minus de waarde van al zijn passiva. Soms wordt er bij de intrinsieke waarde ook nog 1 of 2 maal de nettowinst bij opgeteld. Dit is een snelle en eenvoudige methode, maar het kan te beperkt zijn omdat het geen rekening houdt met toekomstige inkomstenstromen (is het te verwachten dat die nog gaan stijgen) of de marktwaarde van activa.

De netto winst methode is een variatie op de jaaromzetmethode en berekent de waarde van een bedrijf op basis van zijn netto winst. Het idee is dat bedrijven met een hogere winst in het algemeen meer waard zijn dan bedrijven met een lagere winst. De nettowinst wordt vermenigvuldigd met een bepaalde factor en dit is dan de waarde van het bedrijf. Deze factor kan variëren van 4 tot 6 maar vaak wordt de factor 5 gebruikt. Ook deze methode is echter beperkt omdat het geen rekening houdt met andere factoren zoals toekomstige groei of de verhouding tussen winst en kosten.

De EBITDA methode berekent de waarde van een bedrijf op basis van zijn EBITDA, ofwel de winst vóór rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie. Als multiplier wordt dan de waarde 3 gebruikt. Deze methode wordt vaak gebruikt bij het waarderen van bedrijven in de tech- en software-industrie omdat deze bedrijven vaak grote investeringen doen in immateriële activa. Deze methode is echter ook beperkt omdat het geen rekening houdt met andere belangrijke factoren zoals cashflow en groeipotentieel van het bedrijf.

De EBIT methode berekent de waarde van een bedrijf op basis van zijn EBIT, ofwel de winst vóór rente en belastingen. Als multiplier wordt dan de waarde 4 gebruikt. Deze methode is vergelijkbaar met de EBITDA-methode, maar houdt geen rekening met afschrijvingen en amortisatie. Deze methode is nuttig bij het waarderen van bedrijven die weinig immateriële activa hebben, maar kan ook beperkt zijn omdat het geen rekening houdt met andere belangrijke factoren zoals groeipotentieel en cashflow.

Wanneer je deze rekenmethodes toepast op een bepaalde onderneming, zul je merken dat de waardering sterk kan variëren. Tussen de uitkomsten van de genoemde rekenmethodes liggen dan behoorlijk grote verschillen. Daarom zijn deze rekenmethodes bedoeld als eerste indicatie en nooit als officiële richtlijn of waardering. Je kunt ze eigenlijk alleen maar gebruiken als startpunt voor verdere analyse en onderzoek met de meer geavanceerde waarderingsmethodes. Laten we beginnen met de eenvoudigste daarvan: de kostenmethode.