Technoventure

Uitvinding in Bedrijf

Subsidieadviseurs

subsidie aanvragen voor je uitvinding of een goed idee kan van grote waarde zijn om je verder te helpen. En er zijn letterlijk tientallen soorten subsidies waar je gebruik van kunt maken. Daarnaast is het handig om de verschillende adviseurs te onderscheiden die actief zijn in subsidieland. Er zijn twee soorten subsidieadviseurs. Er zijn subsidieadviseurs die in dienst zijn van de overheid en er zijn subsidieadviseurs die werken op commerciële basis. Wat is het verschil?

Subsidie aanvragen met hulp van subsidieadviseurs in dienst van de overheid

Ten eerste zijn er de subsidieadviseurs die in dienst zijn van de verschillende overheden. Dit zijn ambtenaren die voor de verschillende overheidsinstanties en uitvoeringsorganen werkzaam zijn om niet alleen de subsidieprogramma's te ontwikkelen maar ook om de subsidies aan de man te brengen. Door de vele subsidieprogramma's, de complexiteit en de onbekendheid van de doelgroep met het programma raakt de pot niet zomaar leeg. Subsidieadviseurs van de overheid proberen op congressen, bijeenkomsten, door het verspreiden van brochures en het opzetten van websites hun regeling bij de doelgroep onder de aandacht te brengen. Daarnaast is het de taak van de adviseur om samen met de aanvrager te bepalen of het project wel past bij zijn of haar regeling. Als de geïnteresseerde besluit om daadwerkelijk een aanvraag te schrijven helpt de adviseur zoveel mogelijk met tips en advies om de aanvraag zo goed mogelijk te laten passen op de voorwaarden van de regeling en de slaagkans zo groot mogelijk te maken. Hij of zij heeft er immers ook alle belang bij dat na afloop van het subsidieprogramma de pot leeg is en er zinvolle projecten zijn uitgevoerd. De diensten van deze subsidieadviseurs zijn gratis. Daar staat tegenover dat ze alleen advies en tips geven en niet zelf aan de aanvraag schrijven. In dit geval is dat het voorrecht van de aanvrager zelf.

Subsidie aanvragen met hulp van commerciële subsidieadviseurs

Ten tweede zijn er de commerciële subsidieadviseurs die al dan niet verenigd zijn in een subsidieadviesbureau. Deze onderscheiden zich van de bovengenoemde groep van acquisiteurs door het feit dat ze door het geven van subsidieadvies hun geld moeten verdienen. De acquisiteur is in dienst van de overheid en is voor de boterham van morgen niet direct afhankelijk van jouw opdracht. De subsidieadviseurs spelen een belangrijke rol omdat ze je echt daadwerkelijk kunnen helpen met het verwerven van een geschikte subsidie. Immers, de acquisiteur is voornamelijk alleen bekend met zijn of haar regeling. Door het woud van verschillende subsidieprogramma's, regels en de bijbehorende bureaucratie is alleen al het vinden van een geschikt subsidieprogramma voor jouw project echt specialistenwerk geworden. Daarnaast is het opstellen van een aanvraag voor de wat complexere subsidievormen zo tijdrovend dat het voor iemand die niet uit het veld komt en maar een beperkte hoeveelheid tijd heeft gewoon niet meer mogelijk om zich er volledig in te verdiepen. Als je de slaagkans zo groot mogelijk wilt maken is het misschien een goed idee om je aanvraag (gedeeltelijk) uit te besteden aan een subsidieadviesbureau. Deze kunnen je helpen gebruik te maken van precies die subsidieregeling die bij jouw project past. Van het onderzoeken van de slaagkans tot het verzorgen van de aanvraag en het opzetten en uitvoeren van de projectadministratie en rapportages.

Commerciële subsidieadviseurs zijn er in vele soorten en smaken. De grotere (internationale) bureaus hebben enkele honderden medewerkers in dienst. Ze zijn relatief duur maar hebben veel ervaring en hebben specialisten in huis voor elke sector en voor ieder thema. De kleine bureaus of de eenmanszaken zijn goedkoper maar zijn ook vaak gespecialiseerd in maar een paar regelingen.

Uiteraard kost het inhuren van een commerciële adviseur geld. Dit kan zijn in de vorm van een uurtarief of in de vorm van een percentage van de verleende subsidie. Denk in het eerste geval aan tarieven vanaf 100 Euro per uur en aan het tweede geval aan een zogenaamde succesfee van meestal 10 tot 15%. Combinaties zijn ook mogelijk als de adviseur bij een mislukte aanvraag toch nog iets van de uren betaald wil hebben.