Technoventure

Uitvinding in Bedrijf

Overname bedrijf en Exit Value: "Hello, Goodbye"

Wat heeft overname bedrijf met een startup te maken? Op een andere pagina van deze site hebben we de methode van de Comparables Analyse geïntroduceerd om de waarde van je startup te bepalen. Waarom hebben we bovenstaande methode geïllustreerd voor een startup? Een terechte vraag. De iChic is nog niet eens gelanceerd op de markt en dus is er nog geen revenue voor Newco, laat staan EBIT of EBITDA. De reden waarom we deze methode hebben laten zien is dat deze gebruikt kan worden om een zogenaamde Exit Value te berekenen. Deze is belangrijk is wanneer het gaat om een eventuele overname van je bedrijf.

Overname bedrijf: wat is de waarde en de opbrengst?

Zoals de naam suggereert is de 'exit value' van een bedrijf de waarde die het zal opbrengen bij verkoop. Dit mag misschien ietwat vreemd overkomen; we zijn immers bezig om een waarde te bepalen voor een bedrijfje dat nog in de kinderschoenen staat. en gefinancierd moet worden om op te starten en er wordt nu al over een “exit” gesproken? Dat is juist. Als een participatiemaatschappij bij jou over de vloer komt (en dan bent je al heel ver) dan heeft deze op het moment dat hij of zij jou begroet al een exit strategy in het achterhoofd. Dit is een strategie om op een profijtelijke manier weer van de investering af te komen. Dat is immers de bedoeling van een investering: winst maken. Als een Venture Capitalist (VC) of een Private Equity (PE) firma deze exit strategie niet voorziet, of deze niet gevonden kan worden zal er nooit en te nimmer geïnvesteerd worden. In de wereld van de VC en PE klinkt het zoals de Lennon&McCartney compositie, “Hello, Goodbye”.

De meest voorkomende “Exit Strategies” zijn overname door een groot bedrijf, of een Initial Public Offering (IPO). Een IPO is een aandelen uitgifte aan het publiek wat meestal een beursnotering betekent. Bij de “exit” wordt de grootste waarde gegenereerd voor de huidige aandeelhouders, waaronder bijvoorbeeld jij als uitvinder en de overige werknemers die opties of aandelen hebben in Newco. Dit geldt natuurlijk ook voor de mede investeerders, zoals Venture Capital en Private Equity firma's. Dit is het moment waar er echt geïncasseerd wordt en je droom in vervulling gaat. Het zal dus duidelijk zijn dat daarom de Exit Value een van de belangrijkste gegevens voor een investeerder is.

Overname bedrijf en economische waarde

In deze sectie zullen we de meest robuuste methode van alle waarderings methoden behandelen om een Exit Value te berekenen, n.l. de Discounted Cash Flow methode methode. We hebben het mechanisme van de DCF methode al eerder geïntroduceerd en we zullen nu de stappen behandelen die genomen worden om de waarde van Newco te bepalen die straks de iCic op de markt gaat brengen en dus op grote schaal moet gaan produceren.

Overnmame bedrijf en budget

Allereerst zal er een budget gemaakt moeten worden waar je de toekomstige inkomsten, uitgaven en cash flow laat zien. De onderstaande tabel geeft het hypothetische budget van Newco in een samenvatting weer voor een periode van 10 jaar. Er dient wel gelijk vermeld te worden dat in werkelijkheid zo'n tabel er veel uitgebreider uitziet. Als je zoiets zou laten zien aan een VC'er zal deze onmiddellijk zeggen dat dit meer op een snel in elkaar geflanst tabelletje lijkt dan een serieus budget en prognose. En dat is het ook precies; de tabel is alleen bedoeld om de DCF methode te illustreren.

"Budget NewCo"

Zoals je ziet is de periode van 10 jaar is opgedeeld in drieën. We gaan deze eerst apart bespreken voordat we verder gaan met de waardebepaling.

1. Venture Period.

De eerste vier jaar is de Venture Period. Dit is de periode waarbij er flink geïnvesteerd moet worden om het product, de iChic, op grote schaal te gaan produceren en op de markt te brengen. Wat je moet opvallen is dat tijdens deze periode de cash flows negatief zijn. De som van deze cash, min € 10mln, is het bedrag wat de VC of PE firma moet investeren wil Newco met succes naar de markt gebracht kunnen worden. Tijdens deze periode is er, behalve tegen het eind, van inkomsten geen sprake; er zijn alleen maar kosten en deze worden opgevangen door de investering.

Dit is de meest cruciale periode van een nieuw bedrijf. Het is tijdens deze periode waar de meeste bedrijven het niet redden, doordat bijvoorbeeld het product (de iChic) een flop is, of het mag niet geproduceerd worden vanwege veiligheidsoverwegingen, of er is simpelweg geen belangstelling voor, of het werkt niet naar behoren. Wat je zelf ook maar kunt bedenken. We gaan er van uit dat de iCic wel ingang vindt. Aan het einde van de succesvolle venture periode zal het bedrijf verkocht worden aan een groot bedrijf die het product wil opnemen in zijn eigen assortiment. In het geval van de iChic zou dat Apple kunnen zijn (we noemen maar wat). De andere mogelijkheid is dus dat Newco "verkocht"wordt aan het publiek via een IPO of beursnotering. In dit geval gaat Newco dus door als zelfstandige onderneming. Hoe dan ook, het is voor het exit jaar dat we de waarde van het bedrijf gaan bepalen. Immers, als we het voor een gedeelte, of helemaal, willen verkopen zullen we er een prijskaartje aan moeten kunnen hangen.

2. Rapid Growth Rate Period.

Dan volgt er een periode van zeer snelle groei of de Rapid Growth Rate Period. De vraag voor het product neemt snel toe en de inkomsten gaat razendsnel omhoog. Tijdens deze periode zal er nog steeds geïnvesteerd dienen te worden om de verdere expansie te financieren, maar deze geschiedt nu voornamelijk uit eigen middelen.

3. Stable Growth Rate Period.

Dan volgt er een periode van stabiele groei, of de Stable Growth Rate Period. De revenuen groeien nu met inflatie plus wat extra als gevolg van de naamsbekendheid van het product. In het algemeen wordt voor de stable growth rate g, 3%, genomen.

In de volgende pagina gaan we daadwerkelijk de waarde van de startup NewCo berekenen.