Technoventure

Uitvinding in Bedrijf

De kostenmethode voor een snelle waardebepaling

De kostenmethode (in het Engels cost method genoemd) is een op de gemaakte kosten gebaseerde methode voor de waardebpaling van een uitvinding in een startup. Dit is veruit de eenvoudigste manier voor de waardebepaling van een bedrijf en wordt veelal gebruikt als er niet veel vooruitzicht is op daadwerkelijke productie en commercialisering. Deze methode voor een waardebepaling is gebaseerd op de totale kosten die je tot dusver hebt gemaakt voor de ontwikkeling van je idee met daarbij opgeteld een bedrag voor de goodwill. Laten we dit nu eens verder uitwerken.

Uiteraard werkte de iCic niet in een keer; je hebt maar liefst 40 prototypes moeten maken voordat je een werkbaar resultaat had. Om het eenvoudig te houden delen we de kosten als volgt in:

  1. Materiaal kosten,
  2. Arbeidskosten,
  3. Patentkosten
  4. Oprichting B.V.

Materiaal Kosten

Het omhulsel van het doosje, de knopjes en de lens die het bevat kostten niet zoveel, zeg €15, maar het printplaatje in het doosje kostte maar liefst €1.000 per stuk inclusief verzend kosten. Je weet dat bij massa productie deze kosten tot een tiende van dat bedrag gereduceerd kunnen worden, maar dat is nu niet van belang. We krijgen dus een totaal van materiële kosten van

40 * (€15 + €1.000) = €40.600

Arbeidskosten

Verder heb je twee jaar lang tijd in je uitvinding geïnvesteerd en dit na de werkuren van je dagelijkse baan, in de weekeinden en tijdens de vakanties (dit alles tot ongenoegen van je partner). Voor het gemak zeggen we even dat je er gemiddeld zo'n drie uur per dag aan hebt gewerkt. Je uurloon stellen we op dit moment op €100 en we krijgen dan voor de arbeidskosten

2 jaar * 365 dagen * 3 uur * €100 = €219.000

Patentkosten

Uiteraard heb je ervoor gezorgd dat op basis van je uitvinding een aantal patentaanvragen zijn ingediend die ook zijn toegekend. Zoals elders op deze site vermeld, moet je voor de kosten voor een patent gemiddeld zo'n €10.000 rekenen en als we de uitvinding ook nog willen beschermen in andere landen komen we al gauw uit op een totaal van €40.000.

Oprichting van je bedrijf

Over het oprichten van een bedrijf wordt elders op deze site gesproken; we herhalen dat de kosten zo'n €20.000 zijn.

Samenvattend krijgen we:

  • Materiaal: €40.600
  • Arbeid: €219.000
  • Patenten: €40.000
  • Oprichten van B.V. €20.000
  • Totaal: €319.600

Dit is je eerste waardering. Alles bij elkaar opgeteld komen we dus uit op een waarde van zo'n €320.000 (in je eigen voordeel afgerond natuurlijk). Maar is dat nu een goede waardering?

Je weet dat het prototype werkt in de garage en je moet niet vergeten dat de uitvinding op zich (beelden op gekromd glas projecteren) op zichzelf extra waarde heeft. Deze extra waarde zullen we gemakshalve onder Goodwill stoppen. Goodwill is een term uit de accounting wereld en er zijn vele definities van bekend. Wij zullen in deze tekst Goodwill definiëren als de extra waarde die aan een bedrijf toegekend kan worden als gevolg van het vermogen om meer geld te verdienen als andere concurrenten in een soortgelijke industrie. In het geval van de iCic is dit bijna onmogelijk door jou te bepalen aangezien je een dergelijke technologie nog niet bent tegengekomen.

Aangezien we de iCic volledig uit ons duim hebben gezogen zullen we verder geen poging doen om een waarde aan de goodwill te geven, maar wees op je hoede, want in sommige gevallen zou dit wel eens in de miljoenen kunnen lopen. Maar zoals gezegd, de hier gepresenteerde kostenmethode methode dient alleen gebruikt te worden als u uitvinding eigenlijk nog maar in de kinderschoenen staat en er nog vele vragen onbeantwoord zijn. Voordat we verder gaan met de meer complexe waarderingsmethodes is het belangrijk om eerst iets te zeggen over de waarde van geld in de tijd.