Technoventure

Uitvinding in Bedrijf

Cashflow: betekenis en voorbeeldberekening

Cashflow is een begrip dat veel gebruikt wordt in de financiële wereld maar wat is de betekenis ervan? Voor veel personen is cashflow een verwarrend onderwerp en toch is het belangrijk om te weten wat de betekenis is van cashflow omdat het begrip veel wordt gebruikt door professionals of door mensen die bijvoorbeeld willen weten wat de waarde is van een bedrijf. De reden voor de verwarring is waarschijnlijk het feit dat er met posten op de winst- en verliesrekening moet worden gerekend waarbij er geen sprake is van geld dat van eigenaar wisselt. Echter, in werkelijkheid is cashflow helemaal geen moeilijk onderwerp en hieronder leggen we uit waarom.

Cashflow berekening uit de winst- en verliesrekening

De cashflow wordt berekend uit de winst- en verliesrekening maar staat er niet in als een aparte post. Dus de cashflow moet berekend worden uit de opgevoerde bedragen. Dat is gemakkelijker dan het klinkt als je de onderstaande praktische definitie in gedachten houdt.

Wat is nu de betekenis van cashflow? De cashflow in een bedrijf is de totale hoeveelheid geld dat er binnenkomt minus de hoeveelheid geld dat er is uitgegeven aan, bijvoorbeeld, kosten, rente en belastingen.

Dit gaan we illustreren met een eenvoudige winst- en verliesrekening van een willekeurig bedrijf.

Winst- en verliesrekening van Fantasie BV.

 1. Inkomsten/Verdiensten/Verkoop: 1.000.000
 2. Kosten van Verkoop: 300.000
 3. Omzet: 700.000
 4. Uitgaven: 400.000
 5. EBITDA: 300.000
 6. Amortisatie: 50.000
 7. Depreciatie: 80.000
 8. EBIT: 170.000
 9. Rente: 10.000
 10. Belasting: 58.000
 11. Netto Winst: 102.000

Als we naar de bovenstaande winst- en verliesrekening kijken en dan denken aan de gegeven definite van cashflow is het niet zo moeilijk om te bepalen wat de cashflow van dit bedrijf is. Laten we eens regel voor regel door de winst- en verliesrekening lopen.

Inkomsten, soms ook genoemd “revenuen” or “Verkoop” spreekt voor zichzelf. Dit zijn de opbrengsten uit de verkoop van goederen of diensten. Nadat we de kosten van de verkoop er vanaf hebben getrokken komen wij dan bij de Omzet. Wees je er bewust van dat niet alle winst- en verliesrekeningen een post “Kosten van Verkoop” zullen bevatten. Dit is echter belangrijk in de handel. Bijvoorbeeld, een handelaar in tweedehands fietsen verkoopt een fiets (verkoop) die hij eerder heeft gekocht (Kosten van Verkoop). Tot dusver is alles wel duidelijk.

Nu komen we bij de uitgaven die gedaan zijn om het bedrijf in de lucht te houden. Dit zijn uitgaven voor, bijvoorbeeld, salarissen, materialen en kantoorbenodigdheden. Dan komen we bij de EBITDA ofwel de winst voor rente, belasting, depreciatie en amortisatie. Nadat we hier de kosten voor depreciatie en amortisatie vanaf trekken komen we bij de EBIT. Nadat we daar als laatste de rente en belastingen vanaf halen komen we bij de laatste regel: de netto winst. Maar is dit nu hetzelfde als de cashflow? Nee, dat is het niet en hieronder leggen we uit waarom dat zo is.

Als er geen geld stroomt....niet meenemen in de cashflow!

Laten we nog eeens naar de bovenstaande winst- en verliesrekening kijken met de gegeven definitie van cashflow in gedachten. Als je goed kijkt zie je dat er twee posten op staan die strikt genomen niets met een cashflow te maken hebben. Dat zijn de “Amortisatie” en de “Depreciatie”. Dit zijn twee posten die voor de belastingdienst mogen worden afgetrokken van de winst. Echter, dit kun je niet laten meetellen voor de cashflow omdat dit geld is wat in het bedrijf blijft. Dus deze bedragen moet je weer bij de netto winst optellen om de cashflow te kunnen berekenen.

Dus de cashflow is dan: 102.000 (netto winst) + 50.000 (amortisatie) + 80.000 (depreciatie) = 232.000

Dit is een eenvoudig voorbeeld om het principe duidelijk te maken. In de praktijk kunnen er veel meer non-cashflow items afgetrokken of opgeteld moeten worden om tot de cashflow te komen. Denk bijvoorbeeld aan dividend uitkeringen of bepaalde verliesposten.

Terug naar de uitleg over cashflow berekenen in relatie tot de waardebepaling van een bedrijf.