Technoventure

Uitvinding in Bedrijf

Innovatie subsidie

Waarom zou je een innovatie subsidie aanvragen? Zoals we al aangaven op de pagina over subsidie aanvragen voor je idee of uitvinding is een investeerder pas bereid om in jouw innovatieve ideeën te investeren als het risico niet te hoog is. Voor een hoger rendement dan de bank kan bieden wil een investeerder wel meer risico nemen. Dat neemt niet weg dat in het eisenpakket de nodige maatregelen zullen zitten om het risico zoveel mogelijk te beperken. Vaak is echter het risico gewoon te hoog en ben je aangewezen op subsidie en krediet om je innovatie te realiseren.

De strategie om je kansen op succes te maximaliseren is nu juist zo lang mogelijk wachten met het zoeken van een investeerder en in de tussentijd het risico zoveel mogelijk te beperken. Werk zolang mogelijk zelf aan het idee. Laat bijvoorbeeld al in een zogenaamde "Proof of Concept" studie zien dat je idee werkt. Of maak een werkend prototype.

Nog beter is het om al te laten zien dat je op basis van het idee geld kunt verdienen door in een bepaalde beperkte regio het product in de  markt te zetten (cashflow te genereren). Op deze wijze is aantoonbaar het risico voor een investeerder (en niet in de laatste plaats ook voor jezelf!!) een stuk minder geworden. Op dat moment zal de investeerder ook met minder rendement (aandelen) genoegen moeten nemen. In de praktijk werkt dit vaak ook al zo omdat een investeerder dan vriendelijk aangeeft: "kom maar eens terug als je kunt laten zien dat het werkt". In een heel vroeg stadium zijn investeerders vaak niet geïnteresseerd omdat het risico voor hen nog te hoog is. Het probleem dat er voor een briljant idee niet voldoende geld beschikbaar is om het verder te brengen vanwege het risico wordt ook wel de "innovation gap" of de "valley of death" genoemd. Dit is de reden dat er prachtige technologie bij de universiteiten op de plan blijft liggen en vele goede ideeën van uitvinders niet verder komen dan een eerste proefopstelling op een werkbank.

Innovatie Subsidie komt eerst

Maar je ging natuurlijk niet voor niets langs een investeerder: je hebt immers geld nodig om je innovatie vorm te geven. Een vaak toegepaste strategie is dan om in eerste instantie subsidie aan te vragen. Dit wordt ook wel "gratis geld" genoemd omdat het, bij normale toepassing, niet hoeft te worden terugbetaald. Gratis geld met subsidie bestaat niet maar daarover later meer. Met behulp van de verworven subsidie kun je een begin maken met het vormgeven van je innovatie idee waarbij het doel is om zo snel mogelijk onzekerheden (risico's) te elimineren door cruciale proeven of tests te doen. Bedenk dat je bij elke stap die je doet richting een werkend en verkoopbaar product het idee door jouw toedoen in waarde is toegenomen. Wanneer dan een partij mee wil doen en wil investeren in je idee kun je met recht een groter deel van de koek voor jezelf eisen en is er minder voor de geïnteresseerde partij.

Subsidieland Nederland is nogal complex en laten we daarom eens kijken welke soorten subsidies er zijn op het gebied van wetenschap, technologie en innovatie. Ook is het handig te weten dat er verschillende soorten subsidieadviseurs zijn.