Technoventure

Uitvinding in Bedrijf

Banken vergelijken

Wanneer je op zoek bent naar een bank voor een zakelijke rekening kan het nuttig zijn om met je toekomstplannen in het achterhoofd een rondje te maken. Banken vergelijken dus. Banken en financiële instellingen bieden voor de zakelijke markt een reeks van producten aan waarmee ze vreemd vermogen verstrekken aan ondernemingen. Dat varieert van krediet op een rekening courant via vastgoed financiering tot hypothecaire constructies. Wellicht wil de bank je nu alleen nog maar krediet op een rekening courant verstrekken maar dat kan over vijf jaar heel anders liggen. Ook waar het gaat om bedrijfsfinanciering voor je startup kan banken vergelijken erg nuttig zijn. Vooral ook omdat dit behoorlijk kan schelen in de rente die je moet betalen. Maar banken vergelijken kan ook erg nuttig zijn omdat ze nog veel meer producten aanbieden waar je misschien in eerste instantie niet eens aan denkt.

De bank verkoopt vele soorten financiële producten.

Grote banken hebben vaak ook diverse dochterondernemingen die weer gespecialiseerd zijn in bepaalde producten. Dit gaat om bijvoorbeeld leasemaatschappijen waar je als ondernemer via je bank een auto van de zaak kunt leasen. Verder is een bank vaak verbonden aan een aantal verzekeringsmaatschappijen. Als je een zakelijke rekening opent zal de bank niets liever willen dan je ook een aantal ondernemersverzekeringen verkopen. Denk daarbij aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), een pensioen natuurlijk of een ongevallenverzekering. Het is natuurlijk erg nuttig om als ondernemer adequaat verzekerd te zijn en het is prima omdat bij dezelfde bank te doen waar je je zakelijke rekening hebt lopen maar bedenk dat de bank waarschijnlijk een bonus vangt als je daar een verzekering afsluit en dat de bank wellicht ook mede eigenaar is van desbetreffende verzekeringsmaatschappij. Dus altijd gewoon vragen waarom de bankmedewerker je adviseert om je bij die bepaalde maatschappij te verzekeren en wat zij daar dan aan verdienen. En het is altijd leuk om gewoon af te wachten of ze zelf met die informatie komen. Geeft je meteen een indruk van de manier van zaken doen. Dat alles past nog net onder kopje "handig zaken doen". Dubieus wordt het echter wanneer je een zakelijke rekening wilt openen en de bank dat alleen maar wil doen als je ook daar je ondernemersverzekeringen afsluit. De schrijver van dit stuk heeft dat zelf meegemaakt bij een bank met een groen-geel logo en stond binnen tien minuten weer buiten. Koppelverkoop is bij wet verboden...... Een ander voorbeeld van een financieel product zijn de factureringsondernemingen die bij een bank horen. Dit is een slimme manier van de bank om geld lenen aan bedrijven. In deze constructie lever je je facturen in en deze worden dan direct betaalt door de factureringsonderneming minus een paar procent. Deze incasseert vervolgens het totale bedrag van de factuur bij jouw klant. Voordeel: jij krijgt direct je geld waar je anders vaak lang op moet wachten en om zeuren omdat het wordt voorgeschoten, geleend dus, door de bank. Nadeel: het kost geld maar je hebt ook geen gedoe en geen tijdverlies. Open dus niet zo maar ergens een zakelijke rekening maar maar maak een rondje en vergelijk niet alleen de rentepercentages maar ook wat ze nog meer in de aanbieding hebben en hoe ze daar mee omgaan. Banken vergelijken kan erg nuttig zijn.

In het algemeen verstrekken banken geen leningen aan bedrijven in de hele vroege seed-fase. Soms is het nog wel mogelijk om een rekening courant krediet te krijgen. Hiermee mag je dan "rood staan" tot een bepaald bedrag. Ook als je het niet direct nodig hebt is het verstandig om hier serieus naar te kijken. Er wordt wel gezegd "De bank deelt paraplu's uit als de zon schijnt". Hiermee wordt bedoeld dat je van een bank alleen geld kunt lenen als het goed gaat en je het dus misschien niet zo dringend nodig hebt. Dan heb je ook de tijd en de rust om bijvoorbeeld rentes te vergelijken. Daarom is het handig om te kijken wat de mogelijkheden zijn als er (nog) voldoende inkomsten zijn, bijvoorbeeld als je nog in loondienst bent. Dan is het vaak geen enkel probleem om (zelfs via internet of telefonisch) een lening of krediet af te sluiten. Zodra je ondernemer geworden bent met onzekere inkomsten wordt het een stuk lastiger en worden de voorwaarden een stuk minder schappelijk. Zo'n persoonlijke lening zou je als particulier ter beschikking kunnen stellen aan je startende onderneming. Natuurlijk ga je hier ook een risico mee aan die ter beoordeling van jezelf is. Ben je in staat om als startende ondernemer je persoonlijke maandelijkse afbetalingen te voldoen, met andere woorden heb je voldoende vertrouwen in jezelf?

Risicovolle projecten toch financieren via de bank.

Soms zit er bij de producten van de bank ook een lening die wat meer risico mag opleveren (risicodragende lening). Hiermee kunnen ook innovatieve en risicovolle projecten worden gefinancierd. De kredietverstrekker zal dan meestal wel het risico zoveel mogelijk willen afdekken door een overheidsgarantie te vragen of een andere instelling te vragen om mee te doen (bijvoorbeeld een regionale ontwikkelingsmaatschappij). Immers, het zijn banken en die willen, linksom of rechtsom, hun geld altijd terug. Maar vanwege dit soort van programma's is het altijd interessant om even langs te gaan bij de lokale bank voor de financiering van je startup en te te informeren naar de mogelijkheden. Denk hierbij aan de zogenaamde borgstellingskredieten. Als een beginnende ondernemer te weinig zekerheid kan bieden voor een bepaalde lening kan de overheid garant staan door middel van een borgstellingskrediet. Dit is mede interessant omdat in het algemeen geldt dat vreemd vermogen veel "goedkoper" is dan het vermogen van een investeerder. Een partij die een deel jouw bedrijf bezit kan daar veel meer aan verdienen dan een bank die een lening verstrekt. Maar die partij kan ook ook veel meer verliezen natuurlijk. Ook hier geldt weer de ijzeren wet van risico versus opbrengst. Nog een andere mogelijkheid voor het verkrijgen van een krediet wordt gevormd door Microkrediet Nederland.