Technoventure

Uitvinding in Bedrijf

Beleggen zonder Risico?

Beleggen zonder risico. Is dat wel mogelijk? Risico is een sleutelwoord in de financiële wereld. En risico is onlosmakelijk verbonden met rendement en dus winst. Veel risico betekent een hoog rendement en weinig risico een laag rendement. In de Angelsaksische wereld wordt dit leidende principe "High Risk, High Return" genoemd. Iemand zal bereid zijn om de financiering voor je startup te leveren als hij of zij het idee heeft om op die wijze met een zo beperkt mogelijk risico meer te kunnen verdienen dan door het geld op de bank te zetten. Vertrouwen is in deze de afgeleide van van risico, dat wil zeggen vertrouwen dat het goed komt met de investering en dat er een mooi rendement wordt gehaald. Dat is de dagelijkse realiteit van investeren en beleggen. Maar hoe is het dan mogelijk om te beleggen zonder risico?

Risico voor ondernemers en technologisch risico

Wanneer we ons gaan verdiepen in beleggen zonder risico moeten we het eerst even hebben over risico in relatie tot ondernemen. Wanneer je - bijvoorbeeld - een schoenenwinkel wilt starten loop je een zeker een zeker risico. Alle ondernemers lopen risico. Het kan zijn dat je je winkel opent op de verkeerde locatie of dat klassieke Hollandse klompen opeens helemaal hip zijn en de markt voor schoenen volledig inzakt. Dit is het "normale" ondernemersrisico en daar kunnen bijvoorbeeld banken nog wel mee omgaan. Een bank weet hoe dit risico moet worden ingeschat (mede op basis van het ondernemingsplan) en zal met een voorstel voor een lening komen tegen een bepaald rentepercentage. De hoogte van deze rente hangt af van het risico dat de bank loopt om het kapitaal niet terug te krijgen (met de rente als winst erbij). Wanneer het gaat om een onderneming op basis van een nog te ontwikkelen innovatief product wordt het een heel ander verhaal. Het is immers nog lang niet zeker dat het lukt om de innovatie daadwerkelijk te ontwikkelen en bovendien daarna ook nog succesvol in de markt te zetten. Met andere woorden de investeerder heeft, naast het ondernemersrisico te maken met het technologisch risico (het idee was zo mooi maar het ding werkt niet.........) en een marktrisico (niemand is geinteresseerd in het nieuwe product......). Deze combinatie levert een risico profiel op dat voor een bank meestal niet meer acceptabel is. Hoe hoog het rendement misschien ook zou kunnen zijn. De onzekerheid bij een financier kan zich uiten in hele vreemde voorwaarden. Zie hiervoor ook de pagina over vreemd vermogen voor de financiering van je startup. Daarom moet er voor de bedrijfsfinanciering van dit soort innovatieve projecten meestal worden aangeklopt bij andere kapitaalverstrekkers (zie voor een overzicht de pagina over bedrijfsfinanciering voor je startup).

Investeerders willen zoveel mogelijk verdienen (een hoog rendement) met zo weinig mogelijk risico. Dit is op zich een gezonde instelling maar daar moet jij als eigenaar van het business idee wel rekening mee houden en er op inspelen. Kapitaal investeren, beleggen en risico beperken is het grote spel dat wordt gespeeld en banken, investeerders en investeringsmaatschappijen beheersen dit spel perfect.

Risico en sparen bij de bank

Kapitaal waar niets mee wordt gedaan is elke dag een beetje minder waard door inflatie. Iemand met kapitaal en geen zin in "gedoe" zet het geld op de bank. Dat levert het minste risico maar ook dus het laagste rendement. Veelal ligt het percentage van de renterekening van de bank net een beetje boven het inflatieniveau. Een laag rendement dus. Tenzij het lang wordt "vastgezet". In dat geval kan de bank lang beschikken over het kapitaal en deze zekerheid betekent weer een hoger rendement. Dat ook sparen dus toch niet geheel zonder risico is hebben we de afgelopen tijd kunnen merken.

De tarieven van de Icesave bank met rentes tot wel 5,25% lokte veel spaarders die dit zagen als een risicoloze belegging. Beleggen zonder risico dus. Waar veel mensen tot hun grote spijt echter niet bij stil hebben gestaan is dat partijen als de Icesave bank hoge rentes boden omdat zij kapitaal wilden aantrekken en ze moeite hadden met het aantrekken van geld op de professionele kapitaalmarkt tegen aanvaardbare condities. Immers, zoals is gebleken, kan een bank ook omvallen. Toen de grote banken tijdens het dieptepunt van de kredietcrisis elkaar onderling ook geen geld meer leenden werden zij genoodzaakt om geld op te halen bij particulieren door er hoge rentes voor te geven. Soms werd er in het reclamespotje gewoon bijgezegd dat het volkomen risicoloos was! Toen vervolgens de nood niet meer zo hoog was gingen de geboden rentepercentages ook weer keurig omlaag.

Beleggen zonder risico: investeren met een vast rendement...

Regelmatig worden in advertenties en reclamespotjes beleggins- en investeringsmogelijkheden aangeboden met een vast rendement van een procent of zes (!) gedurende tien (!) jaar. Niet zelfden gaat het daarbij om vastgoed. Nu is tien jaar een lange tijd en er kan van alles gebeuren..... Het is daarom heel verstandig om in dergelijke gevallen de gegeven garanties zeer kritisch te bekijken en ook het bedrijf dat een dergelijk aanbod doet. Wanneer een partij een dergelijke rendement kan realiseren waarom halen ze de financiering dan niet gewoon bij de bank? Be careful out there... Het is interessant en leerzaam om eens te Googelen op "hoge rendementen". Nogmaals: hoog rendement zonder hoog risico bestaat niet. En beleggen zonder risico is dus alleen mogelijk als je genoegen neemt met een rendement van 0%! Dit geldt ook voor het lenen van geld aan Griekenland. Nederland leent bijvoorbeeld tegen 3% en leent dit weer uit voor 5% aan Griekenland Dit zou vrijwel risicoloos zijn. Als dat zo risicoloos is waarom haalt Griekenland dan niet gewoon, tegen normale tarieven, geld uit de markt?

Nu het onzeker is of landen als Griekenland en Spanje hun schulden wel terug kunnen betalen heeft zich dit vertaald oplopende rentetarieven op de internationale geldmarkt. Op deze markt lenen banken geld aan elkaar. Sommige banken die veel geld hebben geleend aan bijvoorbeeld Griekenland zijn kwetsbaarder geworden en moeten dus een hogere rente betalen. Immers, het risico is reëel dat de leningen niet worden afbetaald. En bij een hoger risico moet er een hogere rentevergoeding worden betaald voor financiering. Dit vertaalt zich in langzaam oplopende rentetarieven, de zogenaamde Euribor-tarieven. Euribor is een afkorting van Euro Interbank Offered Rate. Dit is een gemiddelde van de tarieven van 57 Europese banken dat dagelijks wordt bijgewerkt en dient als richtlijn voor de vaststelling van spaarrentes en rentes op leningen en hypotheken. De Euribor-tarieven worden vastgesteld voor diverse verschillende termijnen van lenen en sparen. Zo zijn er tarieven voor rentes van 1 dag of meerdere maanden.

Terug naar de bedrijfsfinanciering van jouw startup. Rendement op eigen vermogen dat afkomstig is van een investeerder kan worden uitgekeerd in de vorm van extra aandelen, rente of royalties (uitbetalingen aan de investeerder nadat er met het idee geld wordt verdiend). Precies op dat punt ontstaat de tegenstelling tussen jouw belang en dat van de investeerder. Jij zult, als eigenaar van de startup, niet op voorhand al bijvoorbeeld 80 procent van de aandelen willen weggeven en zelf 20 procent overhouden. Dat zou betekenen dat je geen enkele zeggenschap meer hebt in de vennootschap. Bovendien zou de investeerder op basis van de aandelenverhouding 80/20 vier maal zoveel aan het idee verdienen als jijzelf. Lees meer over de eisen van een investeerder in relatie tot risico. Dan maar ergens anders omzien naar bedrijfsfinanciering......