Technoventure

Uitvinding in Bedrijf

FinTech: een digitale revolutie in bankenland

Investeringen in FinTech zijn de afgelopen jaren enorm gegroeid. Slimme jongens bouwen apps waarmee je simpel en eenvoudig al je bankzaken regelt: van leningen en betalingen tot vermogens- en pensioenbeheer. En als drukke starter kun je misschien ook gebruik maken van deze instrumenten om de bedrijfsfinanciering van je startup te regelen en bij te houden. Alles wordt eenvoudiger en, niet onbelangrijk, een stuk goedkoper. Een korte samenvatting van de huidige staat van FinTech.

Fintech: wie, wat, waar

De meeste FinTech startups komen uit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Op zich niet heel vreemd, want 's werelds grootste financiële centra liggen tenslotte in New York en in Londen. Maar wist je bijvoorbeeld dat bijna één op de tien FinTech start-ups tegenwoordig uit het Zwitserse Zug komt? Ook Nederland draait lekker mee. Betalingsprovider Adyen is in 2006 opgericht in Amsterdam en wordt inmiddels gewaardeerd op meer dan anderhalf miljard dollar, waarmee het zich Nederlands eerste unicorn start-up mag noemen.

Adyen was één van de eerste bedrijven die een nieuwe en goedkopere oplossing bedachten voor het verwerken van online en offline betalingen. Betalingsproviders als Adyen, Klarna en Stripe ontvangen tegenwoordig het grootste deel van de investeringen in FinTech. Op ruime afstand volgen daarna peer-to-peer leenplatforms zoals het Chinese Lufax en het Amerikaanse Lending Club. FinTech start-ups die zich met blockchain-analyse en innovatieve cloudoplossingen bezighouden, worden ook steeds aantrekkelijker voor investeerders.

Fintech startups: if you can't beat them, buy them

De traditionele grootbanken hebben inmiddels ook doorgekregen dat FinTech startups niet te stoppen zijn. Citigroup, J.P. Morgan, Goldman Sachs en Barclays behoren tegenwoordig tot de grootste investeerders in FinTech. Vaak hebben zij programma's die erop gericht zijn om in-house nieuwe producten te ontwikkelen door veelbelovende FinTech start-ups al in een vroeg stadium op te kopen. En als dat niet lukt? Dan moet er vaak diep in de buidel getast worden. Zo betaalde banksoftware-ontwikkelaar FIS ruim negen miljard dollar voor concurrent SunGard Data Systems.

Op de achtergrond speelt nog iets anders mee. We zien overal dat bestaande grote bedrijven, die dachten onaantastbaar te zijn, een deel van hun markt kwijtraken aan kleine startups die hun diensten overnemen met slimme technologie en voor een lagere prijs. En ook de banken zullen hier niet aan ontkomen. Want vooral de, door voortdurende overnames en fusies steeds groter wordende en wereldwijd opererende, grootbanken kunnen steeds minder efficiënt werken. De klant voelt zich een nummer die, eenmaal gelokt met tranentrekkende, op de emotie spelende, commercials, bij een eenvoudige vraag gevangen wordt in het web van callcenters en onpersoonlijke, bureaucratische procedures. Deze zijn bovendien zodanig opgezet dat de machteloze consument juridisch op achterstand wordt gezet en op afstand kan worden gehouden wanneer gewenst.

("Het is erg druk waardoor de wachttijd langer is als normaal. Probeert u het later nog eens of kijk voor meer informatie op onze website. Onze excuses voor het ongemak").

En als gevolg van de, door henzelf veroorzaakte, crisis krijgen de bestaande banken zoveel regelgeving over zich heen gestort dat het aanvragen van een eenvoudige lening al snel ontaard in bureaucratische mallemolen. Uiteindelijk wil iedereen af van de financiële instituten die "too big to fail" zijn, met belastinggeld gered moeten worden, maar waarvan de verantwoordelijke managers nog steeds met de hoofdprijs naar huis gaan.

Het diepgewortelde wantrouwen tegen de banken speelt de fintech startups in de kaart. Immers, de klant moet wel bereid zijn om zijn of haar financiële gegevens over te dragen aan een nieuwe speler op de markt. Maar zolang de klant zich nog steeds verder vervreemd voelt van de traditionele financiële instituties is er ruimte voor nieuwe initiatieven op de markt.

Misschien wel de beroemdste FinTech-entrepreneur is Elon Musk, die met PayPal het hopeloos verouderde en vastgeroeste Amerikaanse betaalsysteem openbrak. Hij is echter niet de enige FinTech-visionair: veel banken hebben invloedrijke publicisten op de loonlijst staan die zich exclusief bezighouden met het voorspellen van the next big thing in de financiële industrie. Denk je zelf een goed FinTech idee te hebben? Zorg dan dat je idee door deze mensen opgepikt wordt. Wie weet heb je over een paar jaar dan ook je eigen auto- en ruimtevaartbedrijf.

Meer weten over de huidige staat van FinTech? Bekijk dan vooral de onderstaande infographic!

Met dank aan dr-discount.nl voor de illustraties.

Fintech Ontwikkelingen Anno 2016

Gemaakt door dr-discount