Technoventure

Uitvinding in Bedrijf

Informal Investors van Business Angels tot Business Devils

Informal Investors (synoniem met Business Angels) zijn particulieren die hun geld investeren in startups of zelfs nog eerder, ondernemingen in de seedfase. Vaak zijn het het ex-ondernemers die hun sporen en geld ruimschoots verdiend hebben. Er zijn ook informal investors die manager of CEO zijn geweest van een (groot) bedrijf en daar, al dan niet vrijwillig, zijn vertrokken. Ze zijn dan bereid om een deel van hun vertrekpremie in jouw idee te investeren en bovendien hun tijd ter beschikking te stellen. Dat kan goed werken maar manager zijn van een groot bedrijf vraagt hele andere vaardigheden en wijze van opereren dan wanneer er vanuit het niets en met veel risico een onderneming uit de klei moet worden opgetrokken. Iedere fase van een bedrijf vraagt in feite een ander soort ondernemer.

Informal Investors die geen Business Angels zijn maar Business Devils

Daarmee zijn we aangekomen bij de valkuilen waarvoor je moet oppassen alvorens in zee te gaan met een informal investor.

  1. Enthousiasme. Enthousiasme kent vele gezichten. De ideale business Angel blijft enigszins op afstand, wordt actief op jouw verzoek en geeft advies waar nodig en gewenst. De valkuil hierbij is natuurlijk dat de angel enthousiast op jouw stoel gaat zitten onder het motto "laat mij maar even, ik kan het beter en sneller". Dat kan niet de bedoeling zijn. Het is helemaal lastig wanneer de enthousiaste ex-ondernemer uiterst succesvol is geweest met het op de markt brengen van - bijvoorbeeld - een lijn van niet te kraken fietssloten. Wanneer jouw business idee een biotech startup betreft kan een angel die denkt overal verstand van te hebben een levensgroot probleem vormen. Het is bekend dat Nobelprijswinnaars - die doorgaans ook over een groot ego beschikken - denken overal verstand van te hebben. Illustratief is in dit verband dan ook het verhaal van de internetmiljonairs. De internet hype heeft diverse zeer jonge en zeer vermogende ex ondernemers opgeleverd die na een aantal maanden te hebben doorgebracht op het strand en de golfbaan toch maar weer gingen ondernemen, nu als business angel. Daarbij vergaten ze soms dat ze dan de rol van investeerder moesten vervullen en niet de rol van de energieke ondernemer.
  2. Het koekoeksjong. De angel die jou eruit probeert te werken omdat hij denkt dat het beter gaat zonder jou. Dan heb je echt een probleem. Verder commentaar overbodig.
  3. Betrokkenheid. De angel heeft met zijn eigen geld, waar hij in het verleden hard en lang voor heeft gewerkt, geïnvesteerd in jouw onderneming. Door deze emotionele betrokkenheid kan hij onredelijke eisen gaan stellen bij een volgende investeringsronde of de onderhandelingen met een geïnteresseerde partij blokkeren door weg te lopen of gewoon niet op te komen dagen. In een meer subtielere vorm kan dit spel gespeeld worden door telkens nieuwe of iets andere eisen op tafel te leggen, net zolang totdat de ander partij gefrustreerd afhaakt.
  4. Rampspoed. De angel kan ziek worden, een ongeluk krijgen of, erger, sterven. Maak goede afspraken over wat er dan gaat gebeuren en leg dit vast. Berucht is ook het geval van de angel waarvan de vrouw plotseling aangeeft in te trekken bij iemand anders, dus te willen scheiden en haar deel van het vermogen opeist. De angel restte niets anders dan zijn investering terug te trekken uit de onderneming.....

Doe dus ook hier je huiswerk en ga na wat de achtergrond is van je business angel. Vraag referenties, check deze en vraag ook rond wat de ervaringen van anderen zijn met je mogelijke partner. Denk voorafgaand aan de gesprekken ook goed na over de vragen die je wilt stellen. Probeer er achter te komen wat de echte redenen zijn om met jouw in zee te willen gaan. Misschien is het soms zelfs verstandiger om aan te kloppen bij een participatiemaatschappij wanneer je op zoek bent naar private equity.