Belastingdienst starters

Welke belastingen moet je betalen als je net bent gestart?

Belasting
belastingdienst starters

Ook starters krijgen natuurlijk te maken met de belastingdienst. Maar wat voor soorten belastingen moet je gaan betalen als je een eigen bedrijf wil starten met een uitvinding of een goed idee? Vaak gaat het hele tijd duren voordat je dan winst gaat maken. Toch moet je bij elke startup je bedrijf aanmelden bij de belastingdienst. Dat gaat als volgt. Het officieel aanmelden van je onderneming bij de overheid is verplicht en dat gaat via de Kamer van Koophandel. Bij het oprichten van een eenmanszaak kun je via de site van de KvK een formulier invullen en vervolgens een afspraak maken met de KvK. Daar worden dan ter plaatse de laatste handelingen uitgevoerd en ben je officieel ondernemer. Je krijgt dan ook meteen je BTW-nummer mee. Deze wordt vervolgens nogmaals bevestigd door de belastingdienst.

Als je bedrijf een rechtspersoon wordt (zoals een BV) zul je eerst naar de notaris moeten. Deze heb je nodig om de statuten en eventuele andere documenten op te stellen. De notaris schrijft ook de BV in bij de KvK.

Belastingdienst en starters: Inkomstenbelasting

Als eigenaar van een eenmanszaak betaal je over de behaalde winst inkomstenbelasting. Als je (nog) geen winst maakt moet je in ieder geval wel elk jaar aangifte doen. De inkomstenbelasting voor een ondernemer met een eenmanszaak is vergelijkbaar met de belasting die werknemers in loondienst betalen. Daarbij wordt het inkomen verdeeld in drie boxen: box 1 is het inkomen uit werk en wonen, box 2 de inkomsten uit aandelen en box 3 de inkomsten uit spaargeld. Gelukkig is het niet zo dat niet al het geld wat er binnenkomt (de omzet) ook wordt belast. Eerst mag je de kosten die je gemaakt hebt om dat geld binnen te hengelen er vanaf trekken. Dan blijft over de winst. En deze wordt ook niet volledig belast. Voor ondernemers gelden speciale aftrekposten en die mag je van de winst afhalen. Deze fiscale voordelen gelden ook voor starters. Wat er overblijft, is het belastbare inkomen en hierover wordt de inkomstenbelasting berekend. En meestal wordt ook dit bedrag nog niet volledig betaald, want voor iedereen zijn er heffingskortingen. Deze worden op het eind nog van het te betalen bedrag afgehaald.

Als eigenaar van een BV is het eigenlijk veel eenvoudiger. De inkomstenbelasting voor een BV wordt vennootschapsbelasting (VPB) genoemd en dat is een vast percentage van de winst. Meer informatie over belasting betalen met een BV.

Belastingdienst en starters: Omzetbelasting

Of je nu een eenmanszaak of een BV hebt opgericht, naast de inkomstenbelasting krijg je ook altijd te maken met de omzetbelasting, ook wel belasting toegevoegde waarde (BTW) genoemd. Als ondernemer ben je verplicht BTW in rekening te brengen bij je klanten als je iets verkoopt. Maar als je nog niets verkoopt en geen winst maakt heb je daar nog niet mee te maken. Als dat wel het geval is kun je de BTW verrekenen met de BTW die je zelf hebt betaald voor de diensten en producten die je zelf hebt ingekocht. Wel moet je (meestal) ieder kwartaal aangifte doen van de BTW. Dan kan via de site van de belastingdienst. Inloggevens en wachtwoorden krijg je per brief thuisgestuurd.

Wanneer ben je nu eigenlijk ondernemer?

Elke ondernemer krijgt te maken met de belastingdienst. Maar waar ligt de grens? Wanneer ben je nu eigenlijk ondernemer voor de belastingdienst en moet je dus belasting betalen over je inkomsten? Een ondernemer is volgens de wet iemand die zelfstandig, dus zonder dat er sprake is van een hiërarchische arbeidsverhouding, opdrachten uitvoert voor eigen rekening en risico en voor meerdere opdrachtgevers (minstens drie per jaar). Dat is een prachtige omschrijving voor iemand die geen baas heeft die opdrachten aan je geeft en regelmatig geld overmaakt. Maar je ondernemer voelen is iets anders dan ook als ondernemer gezien worden door de belasting. Zo hanteert de belastingdienst een aantal criteria om te bepalen of iemand ook ondernemer is voor de belasting.

Volgens de belastingdienst lopen ondernemers risico

Een belangrijk element bij het ondernemerschap is risico. Als je het risico loopt om niet betaald te krijgen voor je producten of diensten of je geld en je goede naam te verliezen ben je volgens de belastingdienst een ondernemer. Afgezien van het feit hoe de wet naar ondernemers kijkt zet het lijstje van de belastingdienst ook een aardig beeld neer van het drijven van een onderneming. De belastingdienst kijkt bijvoorbeeld naar:

  • Wordt er winst gemaakt en zo ja, hoeveel? Een paar tientjes winst op jaarbasis duidt niet op een serieuze onderneming. Dat lijkt meer op een hobby.
  • Kun je echt zelfstandig beslissingen nemen? Of is er iemand anders die bepaalt wat je moet doen en hoe je het doet? Dan is er sprake van een hiërarchische arbeidsverhouding en heb je dus een baas.
  • Hoeveel tijd steek je in je onderneming? Als je er heel veel tijd in steekt maar het levert niets op dan is het geen onderneming. Aan de andere kant moet je er ook voldoende tijd aan besteden om je zelfstandig ondernemer te mogen noemen. Deze regel hanteert de belastingdienst omdat er aan het ondernemerschap ook bepaalde voordelen zitten. Immers, een zelfstandig ondernemer die belasting betaald mag ook gebruik maken van bepaalde aftrekposten die alleen gelden voor ondernemers. Daarom geldt dat je moet voldoen aan het zogenaamde urencriterium. Dit houdt in dat je minimaal 1225 uur op jaarbasis aan je onderneming moet besten. Dit wordt het urencriterium voor ZZP'ers genoemd.
  • Maak je ook reclame en treedt je naar buiten als ondernemer? Omdat je als ondernemer afhankelijk bent van opdrachtgevers of klanten is het logisch dat je jezelf kenbaar maakt als ondernemer. Heb je een website en bijvoorbeeld eigen briefpapier en visitekaartjes?

Zo zijn er nog een aantal regels. De complete lijst wordt opgesomd op de site van de belastingdienst

Wie is er eigenlijk veraantwoordelijk - en dus aansprakelijk voor - dat er belasting betaald wordt? Belangrijke begrippen bij het ondernemerschap zijn de aansprakelijkheid en de belastingplicht. De gekozen rechtsvorm bepaalt wie de rechtspersoon zal zijn die eigenaar is van de onderneming. Deze eigenaar is aansprakelijk en is belastingplichtig voor de winst uit de onderneming. De rechtspersoon kun je zelf zijn (zoals bij een eenmanszaak) maar dat kan ook de onderneming zijn (zoals in een besloten vennootschap). Wanneer er sprake is van het oprichten van een onderneming op basis van een innovatief product of een nieuwe dienst zal er meestal gekozen worden voor een BV. Dit komt omdat er met de ontwikkeling van een nieuw product meestal nogal wat kapitaal benodigd is en er dus door de oprichters van de onderneming ook meer risico wordt gelopen.

Verder is het nog belangrijk om te weten dat het mogelijk is om voor de inkomstenbelasting niet als ondernemer gezien te worden en voor de BTW (omzetbelasting) juist weer wel. Daarvoor gelden namenlijk weer andere regels. Leuker kunnen we het niet maken.....Lees hier meer info over Belastingdienst, BTW en BTW afdragen.

Belastingdienst, starters en de VAR-verklaring

Naast de genoemde belastingen krijgen veel starters - omdat ze als zelfstandige er ook nog dingen naast doen - te maken met de belastingdienst voor het aanvragen van een zogenaamde VAR-verklaring. Meer informatie hierover kun je vinden op de pagina wat is een VAR-verklaring.